Bývanie a záhrada

Správne skladovanie potravín vo vašej domácnosti

S príchodom letných horúčav sa aj naše obľúbené pokrmy kazia rýchlejšie a z nákupov sa ponáhľame domov vyložiť všetko do chladničky a mrazničky. Poradíme vám, ako sa postarať o vaše potraviny tak, aby sa zbytoćne rýchlo neskazili.

Špajza s malým oknom

Predtým, než ľudia zabudli na múdrosti našich predkov, sa potraviny skladovali výhradne v komorách a pivniciach. Neskôr, v moderných domoch, prišli na rad špajze. Múdri ľudia stavali špajze vždy orientované na severnú stranu a dali do nich len malé okno, aby sa do nej ani v lete nedostala horúčava.

Kvalitný regál

Policový regál vo vašej špajzi by mal byť dostatočne pevný a mal by poskytovať dostatok priestoru pre všetky potraviny. Potraviny, ktoré sú náchylnejšie na skazenie, dajte do spodných políc. Pri podlahe môže byť až o 3 až 5 stupňov menej, ako v policiach vo výške hlavy.

Tmavá miestnosť

Zeleninu a ovocie môžete skladovať aj v prepravkách. V tmavej pivnici, ideálne aj s cirkuláciou vzduchu sa jej tak bude dariť celé mesiace, nesplesnivie a môžete si ju vychutnávať aj do ďalšieho zberu. Cibuľa, jablká či zemiaky vydržia aj rok.

Viete, čo všetko sa dá mraziť?

Ľudia sú zvyknutí mraziť polotovary ako hranolky, rybie prsty alebo pizzu. Okrem toho nájdeme v mrazničkách aj mäso a ryby. Vedeli ste však, že zamraziť sa dá napríklad aj maslo, už načistená zelenina do polievky a v podstate všetko, čo sa nezrazí (smotana ani mascarpone do mrazničky nepatrí).

Chladnička na všetko ostatné

Sú niektoré druhy tovaru v potravinách len tak na paletách? Predajcovia nevedia najlepšie, ako potraviny skladovať. O tom svedčí aj množstvo potravín, ktoré vyhadzujú. Dokonca aj trnavlivé veci budú ešte trvanlivejšie, v prípade, źe máte väčšiu chladničku a môžete si dovoliť mať všetko v nej.