Ostatné

3 fakty, ktoré musí každý milovník vína poznať

Vo víne je pravda, zvykne sa hovoriť. Nie je žiadne tajomstvo, že viacerí z nás nedokážu jeho zaujímavej chuti odolať. Na začiatok je ale nutné povedať, že aj tu platí všetko s mierou. Pretože ho ale všetci milujete, rozhodli sme sa pripraviť pre vás naozaj užitočné informácie ohľadom jeho servírovania, skladovania a lepšieho vychutnávania.

Na začiatok jedna dôležitá informácia. Kvalitné víno obsahuje polyfenoly, a ako vieme tie sú vysokým zdrojom antioxidantov a minerálov, ktoré vám pomôžu v prevencii proti starnutiu, znižovaní hmotnosti, v boji s cukrovkou alebo pri neurodegeneratívnych ochoreniach. Víno má ale omnoho viac výhod.

  1. Pite to, čo vám chutí

Aká je základná požiadavka, ktorá by mala pri víne zohrávať dôležitú úlohu? Chuť vína je neuveriteľne osobná. Spôsob vychutnávania je jednoduchý a samozrejme na vás. Môžete to robiť ale ešte lepšie. Na degustovanie vína sa používa známa 4 kroková metóda, kde sa hodnotí:

  • vôňa
  • vzhľad
  • chuť
  • dojem
  1. Dobre ho skladujte

Ak ste zberateľ tých najlepších talianskych vín, zrejme ich aj niekde musíte uskladniť. Ak to urobíte podľa zaužívaných pravidiel, bude takéto víno pôžitkom na nejednu špeciálnu príležitosť. Kde začať? V prvom rade by malo byť víno na mieste, kde nie je priame svetlo, ideálne žiadne. Chladný priestor s vlhkosťou okolo 60 až 70 %. Fľaše by mali byť mierne naklonené, aby sa vlhkosť vína dostávala ľahšie ku korkovej zátke a vzduch vychádzal von.

  1. Nájdite si spôsob podávania

Existuje dôvod, prečo je hrúbka krištáľových pohárov na víno rôzna. Je to opäť chuť. Širšie poháre ju umožňujú ľahšie premiešať s kyslíkom a rozptýliť vôňu. V niektorých kruhoch sa tomu hovorí aj dekantácia. Samozrejme, že to závisí aj od odrody a farby vína a izbovej teploty. 30 minút pred podávaním by sa malo víno jemne zachladiť v chladničke, aby sa chuť zvýraznila.

V minulosti sme sa tým možno až tak nezaoberali, ale dnes je to trend. Poznať a využiť všetky vlastnosti dostupných potravín, ovocia a zeleniny v náš prospech. Hrozno, z ktorého sa víno najčastejšie vyrába ich má naozaj dosť, takže opäť dôvod, prečo sa nebrániť jeho chuti aj v tekutej forme.

Foto: pixabay.com