Tekvicový olej, inak zvaný aj čierne zlato

Máte radi tekvicové jadierka? Ten pocit, keď ich očistíte a upečiete v rúre. Dobrota. Pečenie pri vysokých teplotách ale ničí niektoré živiny, ktoré tekvicové jadierka obsahujú. Vyskúšali ste už ale tekvicový olej? Vďaka lisovaniu za studena ostanú všetky vitamíny, minerály a vláknina nepoškodené a na svojom mieste.

Prečo je dobrý nápad zaradiť tekvicový olej do svojho jedálnička?

Veľkou časťou tekvicového oleja sú zdravé tuky. Tie sú veľmi dôležitou súčasťou každej stravy. Zohrávajú úlohu pri vývoji a funkciách mozgu, pomáhajú stimulovať rast vlasov a kože, regulujú metabolizmus a udržujú zdravé kosti a reprodukčný systém.

Vďaka kyseline linolovej, čo je esenciálna mastná kyselina, má protizápalové vlastnosti. Vysoký obsah tejto kyseliny a všeobecne mastných kyselín v tekvicovom oleji môže znížiť zápal v tráviacom trakte.

Používa sa aj na zmiernenie príznakov množstva ochorení. Posilňuje svaly, ktoré podporujú močový mechúr, čím môže pomôcť zabrániť prelapsu a stresovej inkontinencii, prípadne zmierniť podráždenie močového mechúra. Existuje množstvo štúdií, ktoré prichádzajú s dôkazmi, že olej z tekvicových semien môže takisto brániť rozširovaniu prostaty.

Chcete znížiť riziko srdcových ochorení? Vďaka vysokej hladine fytosterolov, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú znížiť hladinu LDL cholesterolu, je veľkým pomocníkom pri prevencií voči ochoreniam srdca.

Vitamíny A a K, ktoré tekvicový olej obsahuje, vytvárajú silné kosti a pomáhajú predchádzať zlomeninám. Prírodné fytoestrogény zasa môžu pomôcť znížiť krvný tlak a poskytnúť úľavu od príznakov, ako sú návaly horúčavy, bolesť hlavy či bolesť kĺbov.

Keďže tekvicový olej je skvelým zdrojom zdravých tukov a antioxidantov, konzumácia môže pomôcť pri podpore zdravej pečene. Navyše môže chrániť pečeň pred zbytočným poškodením.

V porovnaní s inými rastlinnými olejmi má tekvicový olej dokonca väčší ochranný účinok proti voľným radikálom. Zaujali vás jeho pozitívne účinky? Oplatí sa ho vyskúšať.