Prvotný zmysel Írskej kávy
Do tohto sveta bola írska káva privedená, aby utešila unavených a “použitých” cestujúcich a slúžila ako stimulátor vzrušujúcich zážitkov cestovania na dlhé vzdialenosti, a liek na sprievodné biedne počasie.
Írska káva je veľmi jednoducho povedané, miešaný nápoj obsahujúci horúcu kávu, írsku kvalitnú whiskey, trstinový cukor a výraznú vrstvu smotany na povrchu. V našich končinách sa veľmi často môžete stretnúť s „írskou kávou“, ktorá je pripravená z veľkého espressa (v lepšom prípade) a klasickou šľahačkou. Výsledok môže byť samozrejme chuťovo v poriadku, pravdou však je, že írska káva je len jedna a podobné variácie by označenie írska káva mať nemali.
Ako na výrobu pravej Írskej kávy
Krok 1
Pohár s objemom okolo 230 ml nahrejte naliatím horúcej vody a následne ju vylejte.
Krok 2
Pridajte dve čajové lyžičky trstinového cukru, filtrovanú kávu a poriadne zamiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Ďalej pridajte veľkého panáka írskej whiskey, rozhodne s ňou nešetrite.
Krok 3
Asi najťažšie je správne našľahať smotanu. Na írsku kávu použite 30% smotanu na šľahanie, ktorú našľahajte tak, aby nebola tuhá ale ani príliš tekutá. Cieľom je mať smotanu vyšľahanú do konzistencie, ktorá sa bude dať na kávu naliať a zároveň vytvorí jednotnú a vyrovnanú, zhruba 2 centimetre širokú vrstvu na povrchu. Aby sa vám smotana s kávou nezmiešali, nalievajte ju do pohára opatrne cez lyžičku. Výsledok by mal pripomínať írsky nápoj – pivo Guinness s typicky jednotnou vrstvou bielej peny na povrchu.
Zážitkom pri popíjaní írskej kávy je práve kontrast medzi horúcou kávou so silným alkoholom a studenú jemne vyšľahanú smotanou. Írska káva sa preto nikdy nesmie miešať, aby sa pri jej konzumácii zachovala táto jedinečná vlastnosť.
Predaj alkoholu online je povolený len nad 18 rokov.
Foto: pixabay.com