Nahraďte nezdravé rafionavné oleje zdravými vysokokvalitnými bio olejmi

Rôzne druhy olejov a masiel patria takmer do každej domácnosti a sú súčasťou každodennej prípravy jedál. Určite máte aj vy v kuchyni minimálne jedno maslo alebo olej. Existuje skutočne veľké množstvo týchto produktov. Nachádza sa však u vás doma, či v kuchyni ten správny a kvalitný olej? Nepoužívate nezdravé maslá, ktoré vášmu zdraviu a telu škodia?

Zázrak zvaný olivový olej

História olivového oleja siaha až na grécku Krétu. Okrem jeho zázračných účinkov pre srdce pomáha aj pre správnu funkciu vnútorných orgánov, pri migrénach a iných bolestiach. Je výborný pri diétach a pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Pre samotných Kréťanov sú iné oleje neznáme a nepoužívajú náhrady olivového oleja. Olivový olej je pre nich dôležitý aj pri výrobe sladkostí a kozmetiky.

Kvalita olivového oleja je známa po celom svete pretože nejde o priemyselný výrobok ale prírodný produkt získavaný výhradne z olív bez chemických prídavkov. Delí sa na tri kategórie, podľa svojej kyslosti – extra panenský olivový olej, jemný panenský olivový olej a zjemnený olivový olej, ktorý je typický pre Španielsko a Taliansko.

Kvalitný bio olivový olej neobsahuje cholesterol a soľ. Obsahuje však veľké množstvo vitamínu E, A, D a K. Tieto vitamíny majú ochranné účinky pre vašu pokožku, spomaľujú starnutie a sú výbornými antioxidantmi. Pôsobia pozitívne pri vysokom krvnom tlaku a zabraňujú vzniku srdcovocievnych ochorení.

Prečo dať prednosť olivovému oleju pred klasickým slnečnicovým?

Výber vhodného a kvalitného oleja nielenže ochutí váš jedálniček ale pôsobí pozitívne pre vaše zdravie. Zdravé oleje a maslá sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy, nakoľko sú vhodné ako prevencia voči zdravotným problémom. Vedeli ste, že správny olej dokáže podporiť spaľovanie tukov, zabrániť tvorbe akné a mnoho iných blahodárnych účinkov pre vaše telo.

Nezabúdajte, že slnečnicový olej a jemu podobné sú tepelne odolné rafinované oleje, ktoré vôbec nemusia byť pre telo zdravé. Napriek tomu, že sú lacnejšie obsahujú množstvo toxických látok, ktoré sa odstraňujú rafináciou ale spolu so škodlivými látkami sa z oleja odstraňujú aj nutrične cenné látky a minerálne, či stopové prvky. Ešte stále váhate, či slnečnicový alebo olivový olej?

Ako má vyzerať a chutiť kvalitný olivový olej?

Skutočne kvalitný olivový olej patrí medzi najlepšie potraviny. Musí samozrejme spĺňať kritériá skvelej a plnej chuti, kvality a funkčnosti. Farba kvalitného bio olivového oleja musí byť zlatistá, chuť mierne zamatová a jemná a kyslosť veľmi nízka.

Správny olivový olej sa vyrába mechanicky, lisovaním za studena s vysokou stabilitou proti oxidácii. Je to „živá“ potravina a je dôležité pri tomto druhu oleja vedieť, do akej teploty sa má používať. Mastné kyseliny sa vplyvom vysokých teplôt v oleji ničia a môžu sa tak meniť na škodlivé látky. Preto je vhodnejšie používať tieto kvalitné oleje v studenej kuchyni. Aspoň sa tak vyhnete ďalšej škodlivej činnosti, akou je vyprážanie jedál. Zabijete tak dve muchy jednou ranou – prestanete jesť tučné a mastné jedlá a zároveň budete konzumovať zdravý a kvalitný bio olivový olej u ktorého máte záruku, že ide o 100% prírodný produkt.

Myslite najmä na svoje zdravie

Nezabúdajte, že každý olej má iné zloženie a iný vplyv na ľudský organizmus a pre ľudské telo. Vo všeobecnosti sa za najzdravšie oleje pokladajú panenské, za studena lisované oleje získavané zo semien alebo jadier plodov olejnatých rastlín. Tieto oleje sa získavajú mechanickými alebo fyzikálnymi technologickými postupmi bez väčších rafinačných postupov. Zachovávajú sa tak pozitívne vlastnosti daného oleja, ostáva tak prospešný pre ľudské zdravie. Rastlinné oleje vo všeobecnosti prispievajú k znižovaniu cholesterolu a riziku srdcovo – cievnych chorôb na rozdiel od živočíšnych tukov, ktoré majú presne opačný účinok.

Toto sú základné vlastnosti olejov a je už len na vás, ktorému dáte prednosť. Ak vám však záleží na vašom zdraví a ste ochotní si za kvalitu priplatiť (panenské oleje sú drahšie ako rafinované), zvoľte jednoznačne kvalitný, za studena lisovaný panenský bio olivový olej, ktorý môžete napríklad zakúpiť aj z pohodlia domova v e-shope powerlogy.com.

Olivový olej je veľmi prospešný pre vaše zdravie, má výbornú chuť a je plný vitamínov. Všímajte si vždy etiketu, aký olej kupujete. Pozorne si preštudujte, či ide o jednodruhový olej alebo ide o zmes olejov. Ak ide o zmesový olej, musí byť presne vypísané percentuálne zloženie podielov jednotlivých olejov. Jednodruhové oleje sú samozrejme hodnotnejšie a kvalitnejšie. Nikdy si nezabúdajte skontrolovať minimálnu trvanlivosť oleja, ktorý kupujete. Nikdy voľným okom presne neposúdite, aký olej kupujete pretože to zistíte až po otvorení fľaše, kedy zacítite vôňu a chuť.

Kvalitné olivové oleje bývajú navyše balené vo fľašiach z farebného skla, aby sa prenikaním svetla zabránilo znehodnoteniu – farbu oleja teda reálne cez sklo fľaše neposúdite. Ak sa neviete rozhodnúť, poraďte sa vždy s predavačom alebo online e-shop poradcom, ktorý vám ochotne pri výbere vášho zdravého oleja pomôže.

Foto: pixabay.com