Zdravie a krása

Bezlepkové potraviny

Bezlepkové potraviny sú jedinou správnou cestou pre ľudí, ktorí trpia celiakiou. To znamená, že nemôžu v strave prijímať lepok, dá sa povedať, že sú na lepok alergickí, pretože to negatívne ovplyvňuje ich organizmus. Pri prijímaní lepku v strave môže dôjsť k poškodeniu sliznice tenkého čreva, čo vedie k procesom, ktorými sa postupne poškodzujú aj ostatné orgány. Je množstvo ľudí, ktorí o svojej alergii na lepok ani len netušia a škodia tak celému svojmu organizmu. Celiakia postihuje jedno percento populácie žijúcej v Európe. Na to, aby lepok ľuďom nespôsoboval ťažkosti, musia konzumovať potraviny, ktoré lepok neobsahujú, to znamená, že sa musia vzdať väčšiny potravín vyrobených z obilnín. Pozrime sa, ako sa celiakia prejavuje, a ktoré potraviny lepok neobsahujú, aby mohli ľudia alergickí na lepok rozoznať, čo je pre nich vhodné a čo je naopak nebezpečné.

Príznaky

Medzi hlavné príznaky celiakie patria ťažkosti, akými je napríklad hnačka alebo na druhej strane zápcha, striedanie týchto javov, bolesti brucha, nadúvanie. Ďalej to môže byť zápal jazyka, boľavé kútiky, svalová slabosť, poruchy v koncentrácii, depresia, únava, vyššie riziko zlomenín, väčšia citlivosť zubov na vznik kazov, znížená plodnosť a podobne. Najhorším faktom je, že prejavy celiakie sa zhodujú s prejavmi rôznych iných bežných chorôb, čo zhoršuje presnú identifikáciu.

Vedeli ste, že celiatici si obľúbili bezlepkové potraviny od biocare? Presvedčte sa ich kvalitou a rovnako dobrou cenou na samotnej stránke. Robiť výhodné nákupy nie je také ťažké!

ryžaPotraviny

Keďže vieme, že lepok obsahujú hlavne obilniny, v strave ľudí alergických na lepok sa produkty z múky nesmú vyskytovať, avšak existujú aj ich bezlepkové alternatívy, ktoré sú vhodnou náhradou. Pozrime sa ale, čo konzumovať môžeme. Ovocie a zelenina neobsahuje žiaden lepok, takže jej môžeme jesť koľko sa nám zachce. Ďalej tu patrí z príloh napríklad skvelá ryža alebo zemiaky, strukoviny, pohánka a amarant. Rovnako môžeme konzumovať mlieko a mliečne výrobky, taktiež mäso, ryby a vajcia. Čo sa týka tukov, najlepšie sú rastlinné tuky a oleje.

Naša stránka BioCare.sk ponúka množstvo bezlepkových potravín. Môžete si vyberať zo širokej ponuky cereálií, ryže, strukovín, bezlepkových cestovín, pečiva, suchárov, sladkostí a slaných pochutín a rovnako nápojov, dochucovadiel alebo zmesí na pečenie.

Celiakia nie je ničím prijemným, ale dá sa naučiť dávať si pozor na potraviny, ktoré konzumujeme. Zháňanie týchto potravín je niekedy komplikované. Vyberte si preto overené potraviny, ktoré vášmu organizmu neublížia a pomôžu v boji s celiakiou. Môžeme byť radi, že existuje množstvo náhrad, ktoré umožňujú aj týmto ľuďom konzumovať plnohodnotné potraviny. V prípade, že máte podozrenie na tento problém, vyhľadajte odbornú pomoc, aby ste nezaťažovali svoj organizmus potravinami, ktoré sú nevhodné.

Foto: pixmac.sk, cuted777 – flickr